sv

Eftersöksjägarens bästa tips för hur du hanterar en viltolycka

Eftersöksjägarens bästa tips för hur du hanterar en viltolycka

Varje år ökar antalet viltolyckor under perioden september till december, jämfört med övrig tid under året. Men hur ska man agera vid en viltolycka?

Vi har tillsammans med hundföraren och eftersöksjägaren Helena Lyckoskog tagit fram de viktigaste punkterna att tänka på vid en viltolycka:

  • Ring 112 direkt, vänta inte med att ringa utan gör det på plats direkt . Ladda gärna ner SOS-appen så kan du få exakta koordinater på platsen du befinner dig.

  • Markera upp platsen på ett bra sätt, du kan använda en viltolycksremsa, men har du inte det i bilen går det bra med något annat du har tillgängligt såsom en plastpåse. Helena använder sig själv av snitslar med reflexband i handskfacket som komplement till remsan. Dessa är väl synliga i våra billjus när jägaren letar efter olycksplatsen i mörker.

  • Om djuret ligger kvar vid vägen och lever så försök att undvika att gå fram om det inte är så att du kan avliva det själv. Risken är stor att viltet kan springa iväg och då kan arbetet med eftersök bli mer komplicerat. Gå inte heller för att leta efter djuret på egen hand, har djuret lämnat platsen så är det bäst att eftersöksjägare tar det på egen hand.

  • Var anträffbar på telefon om eftersöksjägaren behöver komma i kontakt med dig för mer information om olyckan.



Vad är en eftersöksjägare?

En eftersöksjägare är en person med specialutbildning och erfarenhet som har till uppgift att spåra och avliva skadade djur, oftast efter trafikolyckor eller andra incidenter där vilda djur har blivit skadade. Dessa jägare har särskilda kunskaper om djurens beteenden och hur man bäst hanterar ett skadat vilt på ett säkert och humant sätt. Eftersöksjägare arbetar nära polisen och andra myndigheter och är viktiga för att minska djurets lidande samt för att öka säkerheten i trafiken genom att avlägsna skadade eller döda djur från vägarna.

Vad gör en eftersöksjägare?

Eftersöksjägare kallas till en olycksplats när ett vilt djur har skadats, oftast efter en kollision med ett fordon. Jägarens första uppgift är att lokalisera det skadade djuret, vilket ofta görs med hjälp av en tränad hund som är expert på att spåra. När djuret hittats, bedömer eftersöksjägaren dess tillstånd. Om djuret är allvarligt skadat, avlivas det snabbt och smärtfritt för att minska lidandet. Utöver detta arbetar eftersöksjägare med att se till att olycksplatsen är säker för andra trafikanter och de som utför sökningen.

Vad bör du tänka på vid en vilolycka, enligt Nationella Viltolycksrådet (NVR)?


Vad gör jag om jag kolliderat med ett djur?

Om du har krockat med ett djur, flytta bilen åt sidan om det är möjligt och sätt på varningsblinkers. Placera en varningstriangel på ett säkert avstånd från olycksplatsen och markera platsen där djuret befann sig eller försvann. Vid en sammanstötning med större vilda djur, som vildsvin eller björn, kan det vara bra att sätta markeringen cirka 100 meter från platsen.

Vilka djur behöver rapporteras vid en olycka?

Om du kolliderar med större vilda djur som älg, hjort, rådjur, björn eller varg, är det din skyldighet att rapportera olyckan. Det gäller även om djuret har lämnat platsen då det kan vara skadat. Genom att markera platsen gör du det lättare för hundförare som ska leta upp djuret. Du behöver rapportera kollision med ren till polisen, även om de inte räknas som vilt.

Behöver jag rapportera om jag kört på mindre djur som hare eller räv?

Nej, mindre djur som harar, rävar eller grävlingar behöver inte rapporteras vid en kollision. Dessa djur omfattas inte av samma rapporteringskrav som större vilt.

Hur rapporterar jag en kollision med vilt?

Du rapporterar en viltolycka genom att ringa polisen via 112. Även om djuret verkar ha avlidit, är det viktigt att anmäla det så att en behörig jägare kan skickas ut för att kontrollera och hantera djuret. Om du använder SOS Alarm-app för att rapportera olyckan kan din exakta position skickas automatiskt till rätt instans. Detta underlättar vid eftersök av viltet men kan även minska risken för fler olyckor eller farliga situationer i trafiken till följd av din kollision.

Ska jag markera platsen för olyckan?

Ja, det är viktigt att markera platsen för kollisionen. Om du inte har en viltolycksremsa, kan du använda något annat som syns bra, exempelvis en plastpåse. Specifika viltolycksmarkörer är dock att föredra, då de är tydliga och ger viktig information. Här finns information om hur du får tag på en viltolycksremsa!

Vad ska jag tänka på när jag passerar en olycksplats?

När du kör förbi en plats där en viltolycka har inträffat, sänk hastigheten och var försiktig. Det kan finnas hundförare och hund som arbetar nära vägen med att leta efter eller ta hand om det skadade djuret. Deras arbetsmiljö är vägen med uppdrag att spåra och avliva det trafikskadade viltet. Det är viktigt att vara extra uppmärksam och hålla en låg hastighet. Skadade och stressade djur kan också finnas nära vägen, så håll utkik.

Kan jag bli kontaktad efter att jag har rapporterat olyckan?

Ja, efter att du har anmält en viltolycka kan det hända att det behövs mer information från dig. De kan ringa för att ställa fler frågor, vilket kan hjälpa dem att snabbare hitta olycksplatsen. Därför är det bra att svara även om det är ett okänt nummer som ringer.

Kan jag själv avliva ett skadat djur efter en kollision?

Har du kunskap och erfarenhet om hur du avlivar ett skadat djur på ett säkert sätt, kan du göra det. Men om du inte är säker på hur du ska gå tillväga ska du invänta de personer som har rätt kunskap och verktyg för att göra det på ett humant sätt.

Tillbaka till föregående sida