sv

När får man släppa hund i skogen? Komplett guide!

När får man släppa hund i skogen? Komplett guide!

Har du nyligen skaffat hund och vill veta om du får lov att släppa hund i skogen? Då kan det vara bra att veta vilka regler som gäller och när man egentligen får ha sin hund lös utomhus. Det gäller alltså att ha koll på vilka olika regler som gäller när du vill ha din hund lös i skogen som är privatägd eller som tillhör ett naturreservat.

Lös hund i skogen? Ha koll på detta!

Det finns flera olika anledningar till varför det finns regler för var man får släppa sin hund. För dig som vill kunna promenera med lös hund i skogen finns det några saker du bör känna till innan du och din fyrbente vän ger er ut.

1 mars till 20 augusti: Ha extra uppsikt över hund lös i skogen

I Lagen om tillsyn över hundar och katter framgår det att man under perioden mellan den 1 mars och den 20 augusti bör ha extra uppsikt över hund lös i skogen. Anledningen är att hunden ska hindras från att springa lös i viltmarker. Naturvårdsverkets tolkning är att en hund i skogen behöver vara kopplad under perioden mellan den 1 mars och den 20 augusti. En extremt väldresserad hund kan gå okopplad, men då högst en meter från dig som hundägare.

Förbjudet att släppa hund i skogen i närheten av jakt

Om ni rör er i närheten av jaktområdet är det förbjudet att släppa hund i skogen. Anledningen är att ni inte ska störa jakthund eller vilt. Kolla därför upp om det är en pågående jakt i närheten av det område som ni har tänkt röra er i innan ni ger er ut.

Lös hund i naturreservat

Det är ofta förbjudet att ha lös hund i naturreservat. I dessa områden brukar det röra sig mycket människor och för dessa kan en lös hund innebära en otrygghet. Det brukar finnas skyltar som talar om ifall det finns ett förbud eller inte – var därför uppmärksam på denna typ av skyltar.

Privatägd skog

Även privatägda skogar har egna regler som man som hundägare måste respektera. Oavsett i vilket område du har din hund lös så är det viktigt att ha den under kontroll och att den klarar av att vara okopplad utan att innebära en säkerhetsrisk för andra. Det finns alltså stora krav på dig som hundägare när det kommer till att ha sin hund lös i skogen.

Ökad säkerhet när du vill släppa hunden lös i skogen

Det finns många rekommendationer för lösspringande hundar för att öka säkerheten för hunden. På MiniFinder erbjuder vi en smart GPS till hund i vår Atto Pro. Vårt GPS-halsband funkar även alldeles utmärkt för att tracka andra husdjur och även boskap. Atto Pro hjälper till att öka både tryggheten och säkerheten för din hund när du vill släppa hunden lös i skogen. Den ger dig nämligen fullständig koll på exakt var hunden befinner sig, men även hur långt bort från dig den är. Även om den är lydig finns det mycket som kan hända en lös hund i skogen – alltifrån olyckor till att hunden försvinner av misstag.

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna! 

Tillbaka till föregående sida