sv

Vetskapen om att ha ett personlarm tillgängligt är en stor trygghet

Vetskapen om att ha ett personlarm tillgängligt är en stor trygghet

Familjebostäder är ett fastighetsbolag med säte i Göteborg som förvaltar och bygger bostäder att trivas i. De arbetar inte endast med att förvalta bostäder i Göteborgs stad, utan även med att skapa trygghet och trivsel i sina bostadsområden. Just inför detta besök har MiniFinder blivit inbjudna till Familjebostäders kontor i Bergsjön, som är utsett till ett av Sveriges särskilt utsatta områden 2023. På grund av detta har insatsen trygghetsvärdar implementerats av Göteborgs Stad. Trygghetsvärdarna är anställda för att varje dag patrullera i området mellan 15:00 och 23:00, med huvudsyfte att sprida trygghet.


Tre snabba om Familjebostäder

  • Familjebostäder äger och förvaltar omkring 19 800 lägenheter i Göteborg.
  • Helägt av moderbolaget Förvaltnings AB Framtiden, som även äger åtta dotterbolag i Göteborg som tillsammans sköter förvaltning, produktion och service. Varav dessa åtta är fyra bostadsbolag, däribland Familjebostäder AB.
  • Strävar efter att säkerställa trygghet samt trivsel för sina hyresgäster.


MiniFinders besök hos Familjebostäder

Patrik Kozuszek, 43 år, arbetar som säkerhetssamordnare på Familjebostäder. I sitt arbete stöttar han de olika distrikten i säkerhetsfrågor och förklarar att i detta ingår två primära arbetsområden: bovärdar som arbetar dagtid, men även trygghetsvärdar som tar vid under kvällstid. En bovärd hos Familjebostäder arbetar med att säkerställa kvaliteten och bostadsskick så alla boende har ett fullt fungerande hem. När de går hem för dagen tar trygghetsvärdarna över och patrullerar kvällstid. I detta arbete har personlarm kommit att bli ett centralt verktyg i det dagliga arbetet.

“Eftersom vi verkar i det mest privata folk har, deras bostad, kan det uppstå hotfulla situationer och i värsta fall även våld.” - Patrik Kozuszek, Säkerhetssamordnare.

Patrik poängterar vikten av att faktiskt ha ett personligt larm att tillgå i det arbete som trygghetsvärden gör. Tidigare har Familjebostäder haft svårigheter att möta det stigma ett larm innebär för en trygghetsvärd. Patrik förtydligar att många trygghetsvärdar uttryckt känslan att ett synligt larm utstrålar rädsla. Detta kan även ge ett negativt intryck hos de boende då ett synligt larm kan spegla en form av auktoritet.

MiniFinder Pico
MiniFinder Pico

Då varje verksamhet ser annorlunda ut lägger Minifinder stor vikt på att leverera skräddarsydda lösningar som möter kundens behov och krav. Detta är en bidragande faktor som fick Familjebostäder att välja Minifinder som leverantör, just för delaktigheten i att ta fram en anpassad lösning som matchade verksamhetens önskemål. Familjebostäder valde MiniFinder som leverantör baserat på följande fördelar och styrkor:

  • MiniFinder Pico uppfyller de krav Familjebostäder ställer på personlarm.
  • Användarvänlighet i form av design, teknik och smidighet.
  • Attraktiv att bära med sig, då den är diskret.
  • Digital portal och funktioner som är smidigt att administrera.


Hur är det att vara trygghetsvärd?

Anders berättar att det vardagliga målet som Trygghetsvärd är att alla ska trivas. Alla ska våga gå till sin bil, använda sitt garage, använda sitt förråd och gå på gatan utan att välja en omväg på grund av otrygghet.

“Målet varje arbetspass är att gå på alla våra gator där vi har våra fastigheter. Även om vi inte träffar så många under passet så finns det många som ser oss. Man tittar ut från fönstret och tänker “där går dom, det känns bra”. Många tackar oss för att vi finns i området”. - Anders Tendell, Trygghetsvärd Familjebostäder.,

Vidare berättar Anders att det är svårt att bygga ett förtroende i området, det är ett långsiktigt arbete som tar tid. Som trygghetsvärd skapar man trygghet för de boende genom att finnas där i både de stora och lilla. Patrik fyller i och instämmer, att bygga förtroende som trygghetsvärd kräver tid. De båda upplever att många boende i området Bergsjön är rädda för att storslagna insatser kommer ske om de ber om hjälp. Här är det viktigt för trygghetsvärdarna att hantera all information på ett klokt sätt. 


Anders Tendell, Trygghetsvärd, visar upp området vi befinner oss i via en 3D modell.

Något som Anders tänker mycket på under sina patruller i området är upplevelsen av utemiljön runt om fastigheterna. Här är det allt från belysning, klotter och lekplatser till buskage som skapar en positiv helhetsupplevelse. Effekten Anders ser av detta är att fler boende vistas utomhus och på så sätt bidrar tryggheten.

“Det ska märkas att det här är inget bortglömt område, vi är på tår hela tiden". Det är vår stora målsättning” - Anders Tendell

Anders berättar vidare att bara vetskapen om att man har ett personlarm lättillgängligt och vetskapen att ens medarbetare har den säkerheten är en stor trygghet. Det är även positivt för omgivningen att vi har hjälp ett knapptryck bort om en allvarlig situation skulle drabba någon i omgivningen när vi patrullerar. Som daglig användare av personlarm och arbetande i särskilt utsatta områden uttrycker Anders åsikten att ett personlarm bör vara ett grundkrav och arbetsmiljökrav där man jobbar kvällstid, helger och vid ensamarbete, inte bara som trygghetsvärd.

Tillbaka till föregående sida