sv

Hur kallt klarar en katt?

Hur kallt klarar en katt?

Katter klarar kyla och temperaturer kring 0° C utan några större problem. Pälsen fungerar som ett naturligt isoleringsskikt som skyddar katter mot kyla. Den övergripande hälsan, ålder, pälsens täthet och tidigare vana av att vara ute påverkar hur mycket katter fryser.

Katter klarar kyla bra

Även om de klarar sig bra finns det risk att katter som vistas utomhus i kallt väder eller temperaturer under 10° C, under en längre period, drabbas av köldskador och kraftig nedkylning.

Långhåriga raser som sibiriska katter och Maine Coon har en tjockare päls som erbjuder bättre skydd vid lägre temperaturer; de har större förmåga att motstå kyla än korthåriga raser.

Risk för förfrysning

Trots att katter klarar kyla bra, finns det en särskild risk för förfrysning av utsatta kroppsdelar som har mindre skydd, såsom öron, tassar och svans. I allvarliga fall kan det leda till permanent skada på vävnader.

Vanliga tecken på förfrysning är:

  • Blek eller grå hud
  • Känslig vid beröring
  • Svullnad på förfrusna områden

När du tar in förfrusna husdjur ska du inte påskynda uppvärmningen, utan låta det gå långsamt. Använd filtar eller din egen kroppsvärme för att få upp temperaturen.


När ska man ta in katten?

Generellt bör katter hållas inomhus när temperaturen sjunker under fryspunkten, särskilt under extrema väderförhållanden som snöstormar och isande vindar. Det är vanligt att det är kallare för en katt som är ute på natten; även utekatter kan behöva komma in på vintern. Observera hur den beter sig; om den verkar ovillig att gå ut eller snabbt vill komma in igen, är det ett tydligt tecken på att det är för kallt.

Skapa ett varmt tillhåll

Inomhus bör det finnas tillgång till en varm plats, borta från drag och kalla golv. Om du har möjlighet kan du skapa ett tillhåll som katten kan uppsöka utomhus om den fryser – det får gärna vara väl isolerat och skyddat från väder och vind. Katter tenderar också att söka sig till varmare platser när det blir mörkt.

Håll koll på katten med GPS

Om du vill försäkra dig om att din utekatt har hittat en skyddande plats under årets kallaste dagar, kan du använda dig av en GPS till katt – den låter dig följa dess rörelser i realtid. Om det är väldigt kallt ute kan du enkelt lokalisera den och hämta hem din fyrbenta vän. Katt inne, ro i sinne!

Tillbaka till föregående sida