sv

Mikrochip för katt – allt om chippade katter

Mikrochip för katt – allt om chippade katter

Att operera in ett mikrochip i sin katt är ett modernt och effektivt sätt att hålla koll på sitt husdjur och säkerställa att katten kan återförenas med dig om den skulle gå vilse. Däremot finns det vissa begränsningar i möjligheten till att spåra chippade katter om de inte också har en GPS. Vi reder ut allt du behöver veta!

Så funkar ett mikrochip för katt

Ett mikrochip för katt är en liten elektronisk enhet, ungefär i samma storlek som ett riskorn, som implanteras under kattens hud. Chippet innehåller ett unikt ID-nummer som är kopplat till dig som ägare. När chippet implanteras under kattens hud kan det läsas av med en RFID-skanner. Om en bortsprungen katt hittas, kan veterinärer eller djurskyddsorganisationer enkelt skanna chippet för att få fram kattens ID och därigenom kontakta ägaren.

Måste man chippa katten?

I Sverige finns det från och med 2023 en ny lag om chipp-märkning av katt, till skillnad från mikrochip i hund där detta varit lagfört sedan längre tid tillbaka. Katter födda från och med 2023 ska märkas och registreras innan 4 månader. Katter födda innan 1 januari 2008 är inte berörda av denna lagändring. Det är däremot starkt rekommenderat att katter blir chippade för att det ska bli enklare att identifiera och återföra katten med sin ägare om det skulle komma bort.

För katter som reser utomlands är det dock ett krav på att din katt har ett mikrochip. På Jordbruksverkets hemsida går det att läsa om vilka chip som är godkända för att katten ska få resa till ett annat EU-land.

Hur går det till?

Chippningen är en snabb och relativt smärtfri procedur som utförs av en veterinär. Mikrochipet implanteras under kattens hud, vanligtvis mellan skulderbladen och ingreppet görs med en nål på bara några sekunder. De flesta katter upplever bara en kort stunds obehag, liknande en vanlig vaccination. Efter implanteringen bör chippet vara funktionsdugligt under hela kattens livstid. 

Vad kostar det?

I Sverige ligger priset för att chippa en katt på mellan 300 och 600 kronor, men kostnaden kan variera beroende på veterinärklinik och region. Utöver detta ska du registrera din katt i Jordbruksverkets kattregister, detta kostar 40 kronor per katt.

 

Spåra katten med GPS

Eftersom ett mikrochip inte har spårningsfunktionen som finns hos en GPS kan det inte användas för att spåra kattens rörelser. Om du vill ha koll på hur din katt rör sig och var den befinner sig kan du använda dig av en särskild GPS för katt. Det är en liten enhet som fästs på kattens halsband och låter dig spåra dess position i realtid via en app i din smartphone.

Med en tracker från MiniFinder får du en 100% vattentät produkt med funktioner som bland annat geofence, realtidspositionering, möjligheten att lyssna på katten och dess omgivning samt ett larm som varnar när katten överskrider en viss hastighetsgräns.

Begränsningar med chippade katter utan GPS

I jämförelse med GPS-trackers har chippade katter har vissa begränsningar, även om chippet fyller sin funktion för identifiering. Den största begränsningen är att chippet inte kan spåra kattens rörelser eller ge dess aktuella position.

Chippet kan endast avläsas på nära håll med en specifik skanner, vilket innebär att katten måste hittas av någon och föras till en plats där den kan skannas. Detta gör chippade katter mer sårbara om de går vilse.

 

Om katten har dubbla chip

Om din katt har dubbla chip, rekommenderas att du kontaktar Jordbruksverkets kundtjänst för hjälp. De kommer att skicka en speciell blankett till dig som du kan använda för registreringen av katten. Processen genomförs med syfte att säkerställa att båda chippen är korrekt registrerade och att det inte uppstår några problem vid identifiering av katten.


Tillbaka till föregående sida