sv

Vildsvinsjakt med hund

Vildsvinsjakt med hund

Vildsvinsjakt med hund är en traditionell och spännande aktivitet som ökat i popularitet över åren. Denna jaktform kräver stor kunskap, rätt utrustning och skickliga jakthundar för att framgångsrikt och säkert spåra, jaga och hantera vildsvin. Jakten ställer höga krav på både jägaren och hunden, där samarbete och förståelse är nyckeln till en lyckad jakt.

Stor ökning av både vildsvin och vildsvinsjakt

Under 2000-talet har Sverige sett en markant ökning av vildsvinsstammen, vilket lett till ett ökat intresse för vildsvinsjakt. För cirka 20 år sen bestod stammen av cirka 5 000 djur – i dag tros den bestå av omkring 300 000 stycken.  Den markanta ökningen kan delvis tillskrivas förändringar i landskapet och klimatet som gynnar reproduktion och överlevnad. Som en följd har jakten blivit en allt viktigare del av viltförvaltningen, med målet att balansera populationen och minska de skador de orsakar på jordbruksmark och i trafiken.

Ett farligt jaktbyte

Vildsvin är normalt sett inte farliga. De ser dåligt, men kan bli aggressiva om de känner sig hotade, skyddar sina ungar eller är skadade. De är kraftfulla djur med skarpa betar som kan orsaka allvarliga skador.

Däremot anses det vara ett av de mer utmanande och potentiellt farliga jaktdjuren som innebär höga risker för både jägare och jakthund, vilket ställer krav på erfarenhet och försiktighet. Med en förståelse för dess natur och beteende går det att anpassa jakten därefter.

Flest skador på vildsvinshundar inträffar under slutet av jaktsäsongen, alltså i januari (se jakttabell för årets jakttider). Det är tillåtet att jaga vildsvin dygnet runt. Då de är som mest aktiva nattetid jagas de ofta med lockmat (åtel) under natten.

Minska skaderisken

Det finns alltid en risk för skador på både djur och ägare, men det går att minska risken för skador under vildsvinsjakt med hund genom att använda sig av rätt hundras, rätt utrustning och rätt teknik.

Vildsvinsväst

Användning av en så kallad vildsvinsväst är en effektiv åtgärd för att skydda hunden. Västarna är tillverkade för att motstå galtarnas bett och skyddar hundens inre organ.

Hundpejl

En hundpejl är en särskild jakt-GPS som säkerställer att du alltid vet var din hund befinner sig. Detta är särskilt viktigt under jakt på djur där hunden kan jaga bytet över stora områden. Pejlen kan snabbt lokalisera och komma till din hunds undsättning om den hamnar i fara.

Jaga med en vildsvinshund i taget

Att jaga med en hund åt gången minskar risken för olyckor, eftersom du kan hålla bättre koll på hundens säkerhet. Det ger också möjlighet till en mer kontrollerad jakt.

Anpassa jakt efter flock och terräng

Att anpassa jaktstrategin efter den aktuella flockens storlek och terrängens karaktär kan minska risken för skador. Genom att bedöma situationen noggrant och välja rätt taktik kan du skydda din hund från onödiga risker.

Det kan också vara bra att vara medveten om närvaron av kultingar. Suggor med kultingar kan vara särskilt skyddande och aggressiva, vilket ökar risken för både jägare och jakthundar. Genom Svenska Jägareförbundets vildsvinsbarometer kan du få information om hur det ser ut med bland annat kultingar i de regioner där du jagar.

Jaga med rätt sorts hund

En vildsvinshund ska inte bara ha fysiska egenskaper som styrka och uthållighet, utan även mental skärpa för att kunna hantera de oförutsägbara situationer som kan uppstå. Hundens temperament, träningsnivå och förmåga att samarbeta med jägaren är också viktiga faktorer för en lyckad jakt.

Några populära raser är följande:

  • Slovenský Kopov
  • Wachtel
  • Karelsk björnhund
  • Plotthund
  • Östsibirisk laika
  • Tysk jaktterrier
  • Bluetick coonhound


Lär din hund att jaga vildsvin

För att förbereda din jakthund för vildsvinsjakt, är det viktigt att börja med grundläggande lydnad och sedan gradvis introducera hunden till jaktträning specifikt för vildsvin.

Unghundar

  • Börja tidigt med att exponera unghundar för vildsvinsdofter vid åtlar för att bygga deras bekvämlighet och intresse.
  • Uppmuntra vid sök för att spåra doften.

Spårträning med valp

  • Introducera spårträning så snart som möjligt, först med enkla objekt som köttbullar. Detta kan göras direkt när du har fått hem hunden från cirka 8 veckors ålder.
  • Övergå gradvis till vildsvinsdelar för att förstärka deras spårförmåga och intresse för bytet. Detta är valpen redo för efter ett par månader av spårträning.
  • Uppmuntra hunden när den kommer fram till skanken.

Hägnträning

  • Släpp in hunden i hägn med tama vildsvin.
  • Viktigt att vänta tills hunden är mentalt redo för hägnträning för att undvika negativa upplevelser som kan påverka deras framtida prestationer.
  • En hund som är mentalt redo är alert och vaksam. När den släpps in i hägnet har den ett vaksamt skall.

Officiella jaktprov

Att delta i organiserade jaktprov är ett utmärkt sätt att testa och förbättra hundens färdigheter i en kontrollerad miljö. Det finns numera officiella jaktprov för vildsvinsjakt, framtagna av Svenska Kennelklubben och Svenska Älghundsklubben. Provet syftar till att minska antalet skador på vildsvinshundar samt att säkerställa att både jägare och hundar är väl förberedda för utmaningarna.

Jaktprovet ger också en indikation på hundens jaktinstinkt, mod och lydnad under realistiska förhållanden.


Tillbaka till föregående sida