sv

Milersättning 2025 – Allt du behöver veta

Milersättning 2025 – Allt du behöver veta

Att använda en elektronisk körjournal kan drastiskt förenkla hanteringen av milersättning.

Milersättning är en form av ersättning som ges till anställda eller företagare som använder sin privata bil i tjänsten. Den täcker kostnader för bränsle, slitage och underhåll. År 2025 finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till för att maximera den skattefria ersättningen, oavsett om du kör en bensindriven bil, elbil eller hybrid.

Vad är milersättning?

Milersättning syftar till att täcka kostnaderna för att köra privat bil i tjänsten. Det gäller för affärsresor som inte omfattar pendling mellan hem och arbetsplats. Ersättningen kan ges både som en skattepliktig och en skattefri del, beroende på beloppet och typ av bil som används.

Skattefri milersättning 2025

Den skattefria delen av milersättningen är särskilt viktig att hålla koll på. För år 2025 gäller att den skattefria ersättningen för bensin- och dieseldrivna bilar fortsatt är 25 kronor per mil. För elbilar är den skattefria ersättningen 12 kronor per mil. Denna skillnad reflekterar de lägre driftskostnaderna för elbilar, men innebär också att det finns potential för besparingar för dem som kör elbil.

För hybridbilar räknas ersättningen efter samma riktlinjer som för bensinbilar när förbränningsmotorn används, medan eldriften beräknas som för rena elbilar. Det är därför viktigt att hålla en tydlig körjournal som visar när bilen går på el respektive bränsle.

Så maximerar du din skattefria milersättning

Dokumentera alla resor noggrant: En korrekt och uppdaterad körjournal är avgörande för att säkerställa att du får rätt ersättning. Körjournalen bör innehålla information om datum, resmål, syftet med resan, antal körda mil samt uppgifter om eventuell förbrukning av el eller bränsle.

Välj rätt typ av bil: Om du ofta använder bilen i tjänsten kan det vara en god idé att överväga en elbil eller hybrid. Elbilar har en lägre skattefri ersättning, men samtidigt är driftskostnaderna betydligt lägre, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt i längden.

Tänk på bilens bränsleförbrukning: För bensin- och dieseldrivna bilar är bränsleförbrukningen en viktig faktor. Att välja en bränslesnål bil kan hjälpa dig att minska dina faktiska kostnader, även om den skattefria ersättningen är fast.

Utnyttja företagsförmåner: Om du driver eget företag kan du använda milersättningen som en skattefri bonus, vilket innebär att du slipper betala skatt på denna ersättning upp till det skattefria taket. Överskridande belopp blir dock skattepliktigt.

Milersättning och beskattning

Om din arbetsgivare betalar en högre ersättning än den skattefria gränsen, exempelvis 30 kronor per mil, beskattas mellanskillnaden som lön. Detta betyder att om du får 5 kronor mer per mil än det skattefria beloppet för en bensinbil, kommer dessa 5 kronor per mil att beskattas som inkomst.

Effektivisera med en elektronisk körjournal

Att använda en elektronisk körjournal kan drastiskt förenkla hanteringen av milersättning. Med hjälp av ett sådant system registreras alla resor automatiskt, vilket gör att både körsträckor och ersättningar beräknas korrekt. Informationen skickas sedan smidigt vidare till rätt mottagare, vilket minskar risken för misstag och säkerställer att allt dokumenteras i enlighet med gällande regler.

Förutom att spara tid garanterar den elektroniska körjournalen att alla resor rapporteras på ett korrekt sätt. Oavsett om du kör privat bil eller förmånsbil i tjänsten, hjälper detta verktyg dig att hålla ordning och få rätt ersättning.

Begär offert 

Tillbaka till föregående sida