sv

Tidiga tecken på demens och trygghetslarmets hjälp

Tidiga tecken på demens och trygghetslarmets hjälp

Demens är en sjukdom som påverkar hjärnans funktioner och visar sig ofta genom kognitiva och beteendemässiga förändringar.

Vanliga tidiga tecken inkluderar svårigheter att minnas vardagliga saker, problem med att hitta rätt ord, förlägga föremål eller glömma överenskommelser. Andra signaler kan vara att tappa orienteringen i välbekanta miljöer, dra sig undan sociala sammanhang eller få svårare att hantera stress och fatta beslut. Även intresset för tidigare uppskattade aktiviteter kan minska.

Varför är det viktigt att agera tidigt?

Att söka vård vid misstanke om demens är avgörande eftersom symtomen ibland kan bero på andra, behandlingsbara orsaker, såsom vitaminbrist, infektioner eller depression. En tidig diagnos gör det också möjligt att anpassa vardagen och planera för framtida behov

Mobilt trygghetslarm – en betryggande lösning för anhöriga

Ett mobilt trygghetslarm kan vara ett ovärderligt hjälpmedel för personer med demens och deras anhöriga. Larmet gör det möjligt att snabbt få hjälp vid desorientering eller olyckor och kan också underlätta spårning vid tillfällen då personen går vilse. För anhöriga innebär detta en trygghet att veta att hjälp är nära till hands, vilket kan minska oro och stress i vardagen. Med funktioner som GPS-positionering och fallarm kan larmet bidra till ökad säkerhet och självständighet för den drabbade

Att kombinera teknologiska lösningar med stöd från vården och anhöriga kan skapa en stabil och trygg miljö för både den som drabbas av demens och för deras närstående. Om du vill veta mer om tidiga tecken och hur du kan agera, rekommenderas ett besök på Demensförbundets hemsida.

Tillbaka till föregående sida