sv

Vinterförvara båt utomhus – så gör du

Vinterförvara båt utomhus – så gör du

Det finns flera olika alternativ att förvara sin båt under vintermånaderna, men det kan vara svårt att veta vad som fungerar bäst för just dig. Alla har olika olika möjligheter när det kommer till vinterförvaring av båt och man kan därför behöva anpassa efter sina egna omständigheter. 

När ska man ta upp båten för vintern?

När det kommer till att ta upp båten för vintern i Sverige, varierar tidpunkten beroende på var i landet du befinner dig, då klimatet skiljer sig mellan norra och södra Sverige. I de södra delarna av landet, där vintrarna är mildare, kan båtar ofta vara kvar i vattnet längre, vanligtvis till slutet av oktober eller till och med in i november. I norra Sverige, där vintern anländer tidigare och är strängare, är det klokt att planera för att ta upp båten för vintern redan i september eller tidigt i oktober.

När temperaturen börjar närma sig fryspunkten, är det dags att förbereda för upptagning, särskilt i områden där vattnet fryser. Detta gäller för alla typer av båtar, men är särskilt viktigt för träbåtar, som är mer känsliga för skador orsakade av kyla och fukt. Glasfiber- och aluminiumbåtar tål kyla bättre, men även de bör tas upp för att undvika risk för isbildning och skador relaterade till detta.

Efter upptagningen är det viktigt att genomföra ordentligt underhåll. Detta inkluderar att rengöra båten, tömma alla vätskor, smörja rörliga delar, och täcka över den för att skydda mot väder och vind. 

Alternativ 1: Vinterförvaring av båt på land 

Det vanligaste sättet för vinterförvaring av båt är att ta upp båten och förvara den på land över vintern. Detta är det alternativ som innebär minst risk för skador på båten. Nackdelen kan dock vara att det innebär en viss svårighet att få upp båten ur vattnet. Man får välja själv om man vill vinterförvara båt utomhus eller inomhus. Väljer man att förvara den utomhus behöver man täcka den med presenning och gärna ställa båten på någon slags trailer. Det absolut bästa är att förvara den inomhus om möjlighet finns, då det minimerar skaderisken.

Alternativ 2: Vinterförvara båt i vattnet

Det finns inte alltid möjlighet att ta upp båten ur vattnet över vintern, därav går det även att vinterförvara sin båt i vattnet om man vill. Men det kan också innebära en hel del risker och det passar inte heller alla båtar. Man får helt enkelt avgöra själv vad man tror att sin båt klarar av. En fördel är att i flera delar av Sverige brukar vintrarna vara förhållandevis milda och det kan därför vara onödigt att ta upp båten ur vattnet. 

Öka säkerheten för din båt under vinterförvaring

Oavsett alternativ så innebär det risker att vinterförvara sin båt. Framförallt ökar risken för stöld när båten förvaras utomhus, oavsett om den befinner sig på land eller i vattnet. Båtstölder ökar för varje år och det kan därför vara bra att investera i en spårsändare för båtar. Med hjälp av spårsändaren kan man ta del av exakta positioner i realtid och ta emot larm, till exempel vid en pågående stöld. 

Vill du veta mer hur du kan stöldskydda din båt under vintern? Kontakta oss så berättar vi gärna! 

Tillbaka till föregående sida